top of page
  • Foto van schrijverKarlien Engelen

XC-vliegen, wat te eten en drinken?

Een onderwerp dat steeds weer terugkomt bij het XC-vliegen is eten en drinken. Sommigen zweren bij water en verder niets, anderen nemen mueslirepen, drinkyoghurt, nootjes, bananen of dextro-energie mee in de lucht. Om het vliegseizoen goed te openen, is het hoog tijd om even naar jouw energiepeil te kijken!

In dit artikel vind je info over snelle en trage suikers, sportdrankjes en elektrolyten. Hoeveel extra suiker of energie je nodig hebt tijdens een lange vlucht hangt af van je lichaam en hoe je gewend bent om te springen met je energie…

Wat eet en drink jij in de lucht? Of heb je dat niet nodig?


Karlien is onze vliegende blogger, ze heeft een eigen pagina Paraglidingskills.org waar ze tips deelt over paragliding. Dus neem er eens gerust een kijkje.

energiebars, drankmixjes, suikers en mineralen


Eten en drinken in de lucht heeft twee doelen: het aanvoeren van energie in de vorm van koolhydraten/suikers enerzijds en de toevoer van water en elektrolyten anderzijds. Hoeveel extra suiker of energie je nodig hebt tijdens een lange vlucht hangt af van je lichaam en hoe je gewend bent om te springen met je energie…

Bij een intensieve lichamelijk inspanning verlies je ongeveer 1 liter vocht per uur. Tijdens het parapenten zal dat wel iets lager liggen, toch is voldoende vocht belangrijk voor de langdurige concentratie die wij nodig hebben tijdens een lange XC-vlucht.

SNELLE SUIKERS

Als je in het dagelijkse leven gewend bent om veel snelle suikers te eten, zal je tijdens een lange inspanning eerder de nood voelen om iets te eten. Snelle koolhydraten laten je suikerspiegel snel stijgen waardoor je het gevoel krijgt meer energie te hebben. Dit is echter van korte duur: na een uurtje voel je je alweer hongerig en lusteloos.

Dit artikel is niet bedoeld om je van de snelle suikers af te brengen (het is een paraglidingwebsite en geen dieetblog 😉), wel om je ervan bewust te worden dat jouw gewoonten invloed hebben op jouw noden tijdens het vliegen. Weet je van jezelf dat je van suiker-piek naar suiker-piek leeft, zorg dan zeker voor iets te eten in de lucht, want jij zal die energie nodig hebben om succesvol langer te kunnen vliegen! Snelle suikers zitten bijvoorbeeld in koeken, snoep, frisdrank, wit brood, alcohol, witte rijst…

TRAGE SUIKERS

Is je lichaam gewend aan langzame suikers, dan heb je een redelijk constante glucosespiegel. Je krijgt dan minder snel het gevoel dat je moet eten om je energieniveau op peil te houden. Misschien is het voor jou voldoende om water te drinken of een sportdrank met mineralen of elektrolyten, maar zonder suikers of koolhydraten. Langzame suikers zitten bijvoorbeeld in noten, zaden, groenten, volkoren en quinoa. Je combineert ze het best met eiwitten en vetten.

Kortom: Gebruik je vooral snelle suikers? Dan zal je sneller een sugarshot nodig hebben, dan wanneer je gewend bent om je ‘trage’ suikers in te zetten.




SOORTEN SPORTDRANK

Een simpele manier om tijdens het vliegen wat extra suiker en voedingsstoffen bij te tanken, zonder ingewikkelde capriolen uit te halen in de lucht is door je water te vervangen door een ander drankje. Je hebt drie verschillende soorten: isotone, hypotone en hypertone sportdrank.

ISOTONE SPORTDRANK

  • De meeste sportdranken zijn isotoon, dat wil zeggen dat ze tussen 4 en 8 gram koolhydraten bevatten per 100 milliliter. Naast vocht leveren ze dus ook een beetje energie. Deze dranken worden in de volksmond dorstlessers genoemd. Het is goed om isotone drank te nemen als je een stevige lichamelijk inspanning levert, of van jezelf weet dat je snel een suikerboost nodig hebt tijdens het leveren van een prestatie. Voor parapenters met een constante suikerspiegel is dit niet echt nodig. Bijvoorbeeld AA-drink iso, Isostar en Aquarius (Blue berry, lemon of Red Peach), of gewoon ranja.

HYPOTONE SPORTDRANK

  • Bevat de sportdrank minder dan 4 gram koolhydraten per 100 ml, dan spreken we van een hypotone drank. Die levert niet veel energie, maar wel vocht. De bekendste hypotone drank? Water. Andere hypotone sportdrankjes zijn bijvoorbeeld Aquarius zero lemon en Extran Hydro. Neem kleine slokken zodat je lichaam het vocht makkelijk kan opnemen.

  • Hypotone drank vind je ook wel eens terug onder de noemer van elektrolytendrank. Hier zitten vaak geen koolhydraten of calorieën in maar wel magnesium, natrium, kalium, chloride en calcium. Hiermee ondersteunt het drankje dus ook je energieniveau en de energiestofwisseling.

HYPERTONE SPORTDRANK

  • De derde soort zijn de hypertone sportdranken, de energiedranken. Die bevatten meer dan 8 gram koolhydraten per 100 ml. Het grote nadeel van die dranken is dat ze minder snel in het bloed worden opgenomen en tot maag- en darmlast kunnen leiden. Je drinkt dit daarom het best alleen na een zware sportinspanning, niet ervoor of tijdens, om snel je energielevels terug aan te vullen. Deze drank is voor parapenters niet relevant, omdat wij nooit een danig intensieve inspanning leveren tenzij je gaat hike & fly’en. Voorbeelden hiervan zijn AA-Energy, Aquarius Orange, Extran Energy.

ENERGIEDRINKS

Naast deze drie typen sportdrank, drinken veel mensen energiedrinks zoals Red Bull, Golden Power, Monster. Je kan deze drankjes scharen onder de hypertone dranken (heel veel koolhydraten) met als grote verschil dat deze ook nog cafeïne bevatten. De cafeïne heeft een oppeppende werking, maar werkt ook vochtafdrijvend. Dat wil je dus juist níét tijdens het parapenten, en ook niet ervoor of erna! Kies je toch voor cafeïne, kijk dan ook zeker naar plassystemen om al dat vocht tijdens het vliegen weer af te voeren.

DOOR DE BOMEN HET BOS?

Kortom: wil je iets anders drinken dan water, kies dan voor een isotone of hypotone drank of een elektrolytendrank. Veel merken hebben poedermixen of oplostabletjes die je aan je water kan toevoegen. Heel simpel dus om in je pakzak te steken en op de start nog gauw even door je water te mengen!

Zie je door de bomen het bos niet meer? Neem dan:

  • Elektrolytendrank van Overstims

  • Tabletten voor isotone drank van Decathlon

Wat eet en drink jij in de lucht? Of heb je dat niet nodig

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op paraglidingskills.org? Laat hier je mailadres achter.

91 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page