top of page

Vind de opleiding die bij jou past 

Je leert paragliden bij door de KNVvL erkende paraglidingscholen. Deze scholen leiden je op om de te vliegen in de bergen, te vliegen met een lierstart of om te soaren langs de duinen. Je wordt er opgeleid tot piloot Brevet 1 en vervolgens Brevet 2, waarmee je zelfstandig mag vliegen. Je kunt kiezen uit de methoden lier-, berg- of soarstart; een door de afdeling georganiseerd landelijk theorie-examen maakt onderdeel uit van de opleiding. Heb je een van de brevetten, dan is het niet moeilijk om ook het brevet voor een andere startmethode te halen. Wil je ook overland gaan vliegen, dan kun je doorgaan voor Brevet 3 lier- of bergstart (met wederom ook een theorie-examen).
 

  • De KNVvL-brevetten voor bergstart en lierstart worden internationaal erkend op basis van de zogenoemde IPPI-systematiek.

  • Ben je in bezit van brevet 2 of hoger dan vlieg je ook als 'vrijvliegen'. Bekijk onze lijst waar je terecht kunt.

Selecteer: waar wil je vliegen?

Schermafbeelding 2022-01-12 om 14.16.31.png

Air Time is één van de bekendste paragliding scholen in Nederland. De lessen vinden voornamelijk plaats in Oostenrijk (Greifenburg/ Andelsbuch) van voorjaar tot herfst. Greifenburg is een prachtig vakantie en vlieggebied voor alle soorten vliegers. Van mei tm september kan je door thermische omstandigheden langere vluchten maken. Ondanks dat dit een grote school betreft zijn de klassen niet te groot en is de benadering heel persoonlijk. Er wordt op alle niveaus les gegeven van verschillende startplekken. Ook veel vrouwen melden aan. Een gezellige school dus!

KNVvL lid

Brevet 2 Berg, Brevet 2 Soar, Brevet 2 Theorie les, Brevet 3 Berg, Brevet 1 Berg, KNVvL lid, Vrijvliegen

Schermafbeelding 2022-01-12 om 14.16.31.png

Action Paragliding geeft les in Nederland en op diverse locaties binnen Europa. Beginners starten aan de lier in Brabant óf in de heuvels in Limburg. De school richt zich daarnaast ook op cursisten met wat meer ervaring. Ze staan bekend om het verdiepen en verbeteren van de vliegskills met diverse gevorderde trainingen o.a. in Frankrijk, Slovenië en Turkije. Voor ervaren piloten bieden zij vliegsafari’s op verre bestemmingen zoals Colombia en Zuid-Afrika. Zij organiseren ook introductiedagen in Limburg ter kennismaking met de vliegsport. En ook heel leuk de SIV cursus in Oludeniz.

KNVvL lid

Introductie, Brevet 2 Lier, Brevet 2 Berg, Brevet 2 Soar, Brevet 3 Lier, Brevet 3 Berg, Brevet 1 Lier, Brevet 1 Berg, KNVvL lid, Vrijvliegen, SIV training, Tandem opleiding

Schermafbeelding 2022-01-12 om 14.16.31.png

Eurofly liert in Overijssel en 'bergvliegt' in noord-Italie Feltre. De school is wat kleiner maar het enthousiasme voor paragliding is groot. Ieder weekend (vrijdag-zondag) lieren ze in Stegeren mits het weer dit toelaat (om 8.00 bel je een speciaal nummer voor vlieginfo). Brevet 1 tm Brevet 3, iedereen is welkom. Ze verkopen hier ook materiaal van Phi en Nova.
Op hun vaste plek in Feltre organiseren ze geregeld vliegweken. Deze streek bij Bassano staat bekend als prachtig vlieggebied met veel verschillende start plekken voor alle niveaus. De lessen zijn in kleine groepen, en aangepast op vliegniveau. Lucas (hij trekt de kar hier) vliegt zelf lekker mee.

KNVvL lid

Brevet 2 Lier, Brevet 2 Theorie les, Brevet 3 Lier, Brevet 3 Theorie les, Brevet 1 Lier, KNVvL lid, Vrijvliegen, Brevet 1 Berg, Brevet 3 Berg, Tandem opleiding, Brevet 2 Berg, Introductie

Schermafbeelding 2022-01-12 om 14.16.31.png

Deze school draait in relatief kleine groepen. 1 instructeur op 4 studenten. De persoonlijke benadering zorgt voor snelle progressie van de studenten. Bergvliegen in Europa en India. Check de agenda voor de vele berglocaties. Soarlessen in Wijk aan Zee, volgens Vincent (eigenaar) echt een aanrader voor iedere serieuze vlieger, de manier om goede schermcontrole te krijgen. En dan liervliegen, het liefst ieder weekend Schalkwijk (bij Utrecht). Via hun slimme app blijf je wekelijks op de hoogte of het weer vliegbaar is, hier kan je je meteen aanmelden.
Tot slot, is de sfeer heel losjes en gezellig. En in Wijk bij Duurstede bevinden ze zich precies in het midden van het land. Handig. De reizen zijn erg populair en vaak een jaar van te voren al uitverkocht

KNVvL lid

Introductie, Brevet 2 Lier, Brevet 2 Berg, Brevet 2 Soar, Brevet 2 Theorie les, Brevet 3 Lier, Brevet 3 Berg, Brevet 3 Theorie les, Brevet 1 Berg, Brevet 1 Lier, KNVvL lid, Tandem opleiding, Vrijvliegen, SIV training

Schermafbeelding 2022-01-12 om 14.16.31.png

Vlakbij Assen liggen de liertereinen van PNN. Een gezellig club piloten waar je voor aantrekkelijke prijzen kan lieren, ideaal dus voor gebrevetteerde piloten. Maar een opleiding tot brevet 1 hoort ook tot de mogelijkheden (berg & lier). Tijdens deze zomer organiseren ze 2 reizen naar Frankrijk.

KNVvL lid

Brevet 1 Lier, KNVvL lid, Brevet 1 Berg, Vrijvliegen

Schermafbeelding 2022-01-12 om 14.16.31.png

De vereniging liert op alle mooie dagen in Toldijk (in de zomermaanden). Echter zijn ze alleen toegankelijk voor leden. Het betreft hier dus een besloten liervereniging. Gebrevetteerde piloten met traplier-ervaring zijn welkom als nieuw lid. Er is geen website, wil je contact met deze club, stuur ons dan een mailtje....online.paragliding@KNVvL.nl

KNVvL lid

Vrijvliegen, KNVvL lid

bottom of page