top of page
erik na landing.jpeg

Voor het eerst paragliden!

Mijn eerste vlucht-avontuur was in 2021. Na lang twijfelen boekte in een cursus. Ik wist feitelijk niets. Maar ik had veelvuldig video's bekeken op Youtube, ik was wel in voor dit avontuur. Op deze site deel ik tips die mij enorm geholpen hebben met de eerste stapjes bij paragliding.

Eerste start

Greifenburg 2021. 

Mijn eerste vlucht

De eerste vlucht vergeet je nooit. Eerst 2 dagen oefenen op een oefenweide. Je leert de start en controle houden over je scherm. Dag 3 ga je echt vliegen van 500 meter. Het was een warme dag in Greifenburg. De eerste keer dat je scherm je omhoog tilt is even schrikken, houden die lijnen t wel? Ondanks dat ik best een stoere vent ben (dan vind ik zelf) was ik toch best emotioneel na de landing. Door Danielle (instructeur) en Hugo (ook een benjamin) werd ik warm opgevangen. Wouw wat een ervaring.

Hoe pak ik het aan?

 • Wat wil je? Paragliden in de bergen, aan een lier, of soaren in de duinen.

 • Zoek een goede paraglide-school aangesloten bij de KNVVL

 • Boek je cursus en eventueel je reis
  'Alleen' afreizen is eigenlijk wel de norm, de meest cursisten melden zich solo aan. Tijdens de reis ontstaat er een gezellige sfeer, zeker bij de beginners. Iedereen zit in hetzelfde schuitje tenslotte. Daarnaast ben je zo'n week behoorlijk intensief in de weer met je cursus.  

 • Bedenk dat je tijdens de eerste cursusweek maar een paar echte vluchten maakt. 8 vluchten tijdens de introductie week is al veel. 

 • Na je basis cursus ontvang je brevet 1 van de school. Je mag nog niet zelfstandig vliegen, daarvoor heb je brevet 2 nodig. 

Eerste landing!

Greifenburg 2021

IMG_1319.JPG
Kelly

De lach na haar eerste vlucht!

Tips

 • Zorg voor goede kleding. Tijdens de vlucht draag je lange mouwen en lange broek.

 • Zorg voor stevige waterdichte hoge bergschoenen
  Tijdens mijn eerste week in Andelsbuch stond ik een week in drijfnatte schoenen. Je oefent vaak in vochtig lang gras. 

 • Paragliden is zeker een sport voor vrouwen!!!

 • Koop het boek Vrij Vliegen van Bastienne Wentzel
  Het boek is gevuld met alles wat je moet weten over paragliding, daarnaast is het de 'bijbel' als je theorie examen voor brevet 2 of 3 wil halen.

cover_vrijvliegen3.jpeg

Leren paragliden

Vind de paraglidingschool die bij je past. 

Met onze handige school selector helpen we je opweg. 

bottom of page