top of page

Wat is paragliden?

Paragliding is de makkelijkste manier om echt te vliegen. Bovendien is het niet moeilijk te leren. We nodigen iedereen uit om het te komen proberen.

We hoeven het eigenlijk niet meer uit te leggen. Vliegen, zo vrij als een vogel. In stilte, in een comfortabel zitje het landschap onder je door zien glijden. Sierlijke vleugels die langzaam en geruisloos door de lucht zweven. Cirkelen in thermiek, samen met roofvogels. Wie wil dat niet?

Ons vliegtoestel bestaat uit slechts textiel en lijnen. Het moderne, lichtgewicht, hi-tech materiaal past makkelijk in een rugzak en het geheel weegt slechts 5 tot 15 kilo.

Liervliegen

Ons vlakke landschap leent zich wel perfect voor het zogenaamde liervliegen. Op veel plaatsen in het land is het mogelijk om een kilometer kabel uit te rollen waarmee je vervolgens enkele honderden meters hoog wordt opgetrokken. Ontdek Nederland vanuit vogelperspectief!

Direct vliegen? Check hier alle lierlocaties

Aandachtig hou je de kabel in de gaten die nu nog slap in het gras ligt. Aan het andere einde van de kabel, bijna een kilometer verderop, draait de liertrommel al. Je ziet hoe de kabel wordt strak getrokken. Nog even tegenhouden, meer spanning … en: lopen!Het scherm komt op, nog een laatste check, een paar passen en de grond verdwijnt onder je voeten.

Bergvliegen

In de bergen is paragliding geboren. De bergen hebben voor paragliderpiloten een enorme aantrekkingskracht.

Niet in de laatste plaats omdat je al gelijk op grote hoogte vliegt na je start. Het prachtige uitzicht is een bonus.

De naam zegt het al: bij het bergvliegen start je met je paraglider van een helling af boven een dal. Je hebt dus al meteen een bepaalde starthoogte. Op de helling ligt het scherm achter je en breng je het aan de risers omhoog. Tegelijkertijd begin je te lopen en nadat het scherm keurig boven je staat ben je klaar voor de vlucht.

Eenmaal in de lucht geniet je van het uitzicht probeer je met behulp van de aanwezige thermiek je vlucht zolang mogelijk te laten duren. Anders dan bij vliegen boven vlak land zoals Nederland, maak je in de bergen naast de thermiek ook gebruik van wind die tegen de berghellingen op stroomt. Daarop laat je je al zwevend meenemen naar grote hoogten.

Paraglidingcoverimage-3450edfd57514d4fb0514a8a189988f5.jpeg
soaren.png

Soaren

Bergen van formaat heeft ons tamelijk vlakke land niet. Maar wie heeft er bergen nodig als wij kunnen zweven op de westenwind? Dankzij onze lange kuststrook met vliegbaar “duingebergte” kunnen we regelmatig urenlang vliegen.

Soaren, letterlijk de kunst van het vliegen zonder hoogteverlies. Badgasten en wandelaars staan vol bewondering en verbazing te kijken naar de dansende schermen boven de duinen.

Het is een trucje dat eenvoudig te verklaren is. Zodra de wind uit westelijke richting tegen het duin blaast, wordt de luchtstroom bij de duinen naar boven omgebogen. Op de opwaartse luchtstroom die zo ontstaat kunnen we vliegen. Urenlang, kilometers ver. Bij de juiste wind, met een geschikt scherm en de nodige ervaring kunnen piloten van Wijk aan Zee naar Den Helder vliegen en weer terug!

Leren paragliden

Vind de paraglidingschool die bij je past. 

Met onze handige school selector helpen we je opweg. 

bottom of page