top of page
  • Foto van schrijverJaap le Poole

Luke de Weert en zijn reis naar de top

Zaterdag 9 december gaf acro wereldkampioen Luke de Weert op verzoek van de KNVvL een presentatie over zijn reis naar de top. Hoe kwam deze paraglidingpiloot uit Alkmaar zo snel terug na zijn rugblessure? En hoe is het om acro wereldkampioen te zijn na jaren bikkelen? 

 

Luke vertelde over zijn beginjaren in het paragliden, het moment in Turkije dat hij besloot dat hij prof acro-piloot wilde worden en hoe hij trainen en geld verdienen moest combineren. 

 
'Dedication is the key to do the impossible'

Dat is de kern van zijn reis naar de top. Vanaf het moment dat Luke besloot dat hij prof acro-piloot wilde worden heeft hij alles op alles gezet om zijn doel te bereiken. 

 

Dat betekende niet alleen veel trainen in Spanje en Frankrijk, maar ook de Nederlandse winters doorkomen door heel veel te soaren en videos te kijken. Er moest ook geld verdiend worden en extra uren gewerkt worden zodat hij meer vrije dagen kon pakken in het vliegseizoen.

 

Succes, tegenslag en het onmogelijke

Gaandeweg leverde zijn toewijding succes op bij competities waarbij hij zich stapsgewijs naar de subtop opwerkte. Tot die ene ongelukkige dag waarop hij zijn rug brak en maanden uit de roulatie lag. Om daarna het onmogelijke mogelijk te maken. 

 

Dit jaar, na de eerste wedstrijd in de Acro World Tour, besefte Luke dat de wereldkampioenschap winnen mogelijk was. Met slim vliegen in de competities en door zijn sterke kanten in te zetten won hij in Ölüdeniz de Wereldkampioenschap Acro vliegen. Dat deed Luke op de allerlaatste vlucht van de competitie met een marginaal verschil van acro paragliding grootheid Theo de Blic. En ook nog op de plaats waar hij minder dan tien jaar geleden als broekie besloot wat zijn doel ging worden.

 

Waar het eigenlijk over ging

Volprof zijn het paragliden is maar voor weinigen weggelegd. Luke zijn succesverhaal is niet zozeer een verhaal over paragliden an sich, maar eerder een verhaal over je vol passie inzetten voor een droom. Je leven inrichten om het mogelijk te maken, bij de juiste mensen aansluiten waarmee je elkaar naar een hoger niveau tilt, hulp van anderen accepteren, zelf-kritisch zijn om het maar beter te doen dan de vorige keer. En natuurlijk de doorzettingsvermogen ontwikkelen om door te gaan wanneer het tegen zit.

 

De volle zaal luisterde aandachtig en vroeg uitgebreid door na afloop van zijn presentatie. Want al is Luke de Weert nog maar 24, je kan een hele avond blijven luisteren naar zijn verhaal over de weg naar de top.


En wil je Luke een steuntje in rug (...) geven? Volg hem op zijn instagram of facebook.

293 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page