top of page
  • Foto van schrijverErik de Vlieger

Liftlat: Kijk mijn rode neus van de Mont BlancFELTRE- Het is voorjaar als we Lucas spreken in het Italiaanse Feltre, zijn favoriete paragliding spot waar hij tientallen jaren komt. Hij bestuurt de bus naar boven richting Monte Avena. Een goede kans voor ons om hem eens aan de tand te voelen. Want Lucas loopt lang mee in de paraglidingwereld. In 1994 startte hij Eurofly, piloten welke door hem opgeleid, zijn vaak ook weer paraglidingclubjes gestart. 


 

Lucas ten Napel

Leeftijd: 65 jaar

Beroep: Docent Havo/Vwo speciaal onderwijs, Duits en Economie

Vliegschool/vereniging: Eurofly Paragliding (Stegeren)

Woonachtig: Hengelo


 


Wanneer ben je begonnen? 

Ik vlieg al 33 jaar. Ik startte uit vliegtuigen springen (1987). Door ernstige ongelukken volgde er een tijdelijk springverbod. Ik dacht, dan maar van een berg. Bij een vliegtuig is het afwachten of de chute opent, bij paragliden heb je dat niet. Met hoeveel regelmaat vlieg je?

Als het vliegbaar is vrijdag t/m zondag aan de lier en op feestdagen. Tijdens schoolvakanties organiseren we buitenlandtripjes.

 

Mooiste vlucht?

Dat was vorige week, bij de Mont Blanc. Aan de noordzijde startten we op 1800 meter. We stegen door naar 3300 meter. Dit was echt mijn droom. Ik heb er een rode neus aan overgehouden, (kijk maar op de foto links), de zonnebrand was ik die dag vergeten. Het was echt koud, maar ik had gelukkig handschoenen met gloeispiralen. De Mont Blanc is 4800 meter, ik vloog er nog een stukje naar toe, maar durfde niet echt verder. Ik was de enige op die hoogte en je weet niet hoe de condities daar zijn. 

 

Langste vlucht?

Gestart in Feltre, achter de Italianen aan, 5 uur gevlogen. Ver voorbij Belluno, het ging zo makkelijk.

 

Grootste angstmoment?

Die heb ik eigenlijk niet. Ik blijf altijd aan de veilige kant, ik zoek de risico’s niet op. 

Maar hier boven op deze verlaten bergplek herinner ik een angstmoment. Wij stopten spontaan, legden uit op het grasveldje, we wilden landen op onze camping. Één was al gestart, toen kwam een oud boeren kaasvrouwtje op ons af, krijsend en tierend, we stonden in haar wei, ze was bang voor haar koeien. Toen later haar boerenzoon met een mes aanstierde, pakten we angstig onze spullen in. Een jaar later hadden we vrijstelling om hier wedstrijden te mogen starten, zo kan het gaan in Italië.

 

Favoriete vliegstek?

Ja toch echt Feltre met de Monte Avena.

 

Favoriete scherm?

Phi Allegro, een EN-C, ik heb nog nooit zo lekker met een veilig gevoel gevlogen. Je moet wel actief vliegen. De handeling is soepel, hij zet makkelijk op, reageert snel, heeft een hoge aspect ratio. Als de weerscondities verslechteren zet ik hem weer aan de grond.

 

Favoriete harnas?

Topmodel Woody Valley X-Rated 7, podharnas. Zit lekker, 7 kilo zwaar, goed mooi afgewerkt, aerodynamisch.

 

Handige vlieggear?

Een oude kleine Brauniger vario, deze piept alleen. En ik heb nog een tweede uitgebreide Brauniger vario met alle data. Ik wil wel precies weten hoe hard ik omhoog ga in de thermiekbel. Als ik te snel stijg en een wolk komt dichterbij dan vlieg ik er uit. 
Welk gevoel brengt paragliding?

Zo vrij zijn als een vogel, mooie uitzichten. 

 

Welke vliegdoel heb je nog?

Mensen opleiden en dat vrije gevoel laten ervaren. Vliegen is veilig als je maar de juiste keuzes maakt.

Docent zijn helpt wel, met die eigenwijze paragliders, moet je rust en controle uitstralen. Als ik paniekerig met verheven stem praat met mijn scholieren, dan doen ze de hele dag niets meer, deze rust straal ik ook uit bij Eurofly. 

 

Paragliding tip voor starters?

Ken je eigen grenzen. Zeg ook eens nee. Als je op een helling staat en het voelt niet fijn of je bent geland, het is bokkig, dan is „nee“ ook goed.


Dit artikel is niet eerder gepubliceerd, komt uit 2023

Met Lucas maakte we een video over Variometers 2024.

258 weergaven

Comments


bottom of page