top of page
  • Foto van schrijverErik de Vlieger

Karlis Jaunpetrovics geeft seminar over XC

Zaterdag 5 november verzamelde KNVvL leden in hotel van der Valk Hotel Leusden. Karlis Jaunpetrovics is een echte specialist als het over cross country in de Alpen gaat, hij heeft verschillende records op zijn naam staan. Zijn seminar werd dan ook druk bezocht door de paraglidingpiloten. Het weer speelde hierbij een hoofdrol.


In de presentatie van 2 uur werd vooral ingegaan op meteorologie in de Alpen. Karlis zijn schoonvader is meteoroloog, en die kennis blijkt waardevol. Hoe werken de lokale systemen tussen de bergen, hoe warmen valleien op en waar kan je wind of thermiek verwachten. Hierin zijn vaste patronen te herkennen, piloten kunnen hier slim gebruik van maken. Voor cross country liefhebbers was het dus een nuttige sessie, want hoe bereid je je voor op die lange bergvluchten.

Aanvankelijk spitste Karlis zich vooral toe op zijn vlieggebied Chabre. Echter mochten piloten in de zaal ook hun eigen vlieggebieden aanbrengen, Karlis analyseerde ook deze lokale weer systemen. Want veel principes keren steeds terug.


De reacties op de seminar waren positief, wanneer er een volgend seminar komt weet het bestuur nog niet, een volgend seminar kondigen we aan via onze digitale kanalen.

186 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page