top of page
 • Foto van schrijverBastienne Wentzel

Kabelbaan in bedrijf

Olüdeniz TeleferikDeze zomer is de kabelbaan Teleferik voltooid. Hij biedt nu een comfortabele rit in 8-persoons cabines vanaf Olüdeniz naar de 1700 m start, met een middenstation op de 1200 m start. Twee stoeltjesliften brengen je nog hoger. Er is wel wat bureaucratie mee gemoeid, maar dan heb je ook wat.


Regelmatige bezoekers van het Turkse vliegparadijs Olüdeniz zullen op de hoogte zijn van de plannen en de bouw van de kabelbaan en stoeltjesliften naar de starts op de Babadağ. De berg is langzaam getransformeerd van een ruige, kale top naar een luxe toeristische bestemming met een belangrijke rol voor paragliding. Nu dus inclusief kabelbaan.

Alle startplaatsen zijn inmiddels prachtig geplaveid, er zijn toiletten, goede restaurants,

banken en uitzichtpunten. Op 1700 m stap je uit de cabines en over op de

eerste tweepersoons stoeltjeslift, die naar de 1800 m start loopt. Van daaruit gaat een

andere stoeltjeslift naar de top van Babadağ op 1960 m.


Voor piloten betekent dit dat je nu twee keuzes hebt om de berg op te gaan, want

de tandembedrijven laten hun bussen nog steeds over de gewone (verharde) weg

rijden en je kunt daar als solopiloot net als de afgelopen jaren gewoon gebruik van maken.

De Teleferik en een buskaartje kosten hetzelfde.


De ‘boswachter’

De toegang tot het beschermde natuurgebied Babadağ is ook veranderd. Vroeger betaalde

je een paar lires bij het boswachterkantoor aan het begin van de weg de berg op. Dit kantoor is niet meer in gebruik. In plaats daarvan betalen alle piloten startgeld per vlucht bij het

Teleferik-kantoor, ongeacht je vervoer de berg op. Alle startplekken zijn afgesloten met tourniquets en worden bewaakt. Je moet je vooraf registreren op internet. Dan maak je op je mobiel een QRcode aan voor elke vlucht. Daarmee koop je bij het grondstation van de Teleferik een startbewijs (Pist bilet genaamd) om toegang te krijgen tot de starts. Hoewel het ingewikkeld klinkt, verloopt het registratieproces en het vervoer met de Teleferik eigenlijk probleemloos. Een absolute must is wel een geldig brevet en een mobieltje met internettoegang. Wifi is beschikbaar bij het Teleferik grondstation en bij de meeste tandembedrijven en cafes. De Teleferik is een comfortabele en snelle optie om naar de 1200 m en 1700 m starts te gaan. Zwitserse degelijkheid en naar Europese maatstaven goedkoop: net geen 10 euro per rit inclusief startbijdrage. Hij brengt je in 30 minuten naar de 1700 m, inclusief de rit naar de Teleferik vanaf het strand. Dat is 10 minuten sneller dan de busreis. De stoeltjeslift naar de 1800 m is vrij traag en de toplift draait op dit moment nog niet (en de

restaurants zijn daar ook nog niet open). Als het ernaar uitziet dat je boven wilt starten,

zijn de bussen waarschijnlijk de betere optie (ongeveer 50 minuten reizen vanaf

het strand). Je kunt niet met de bus naar de 1700 m en dan een apart stoeltjesliftkaartje

voor de top krijgen.Stappenplan voor je ticket
 • Registreer je thuis vast als piloot op de website: shmfethiye.kapadokya.edu.tr/. Let op: je hebt een foto van je brevet nodig en deze wordt gecontroleerd nadat je hem in hebt gestuurd. Geen geldig brevet betekent geen registratie en geen toegang.

 • Voordat je gaat vliegen log je in op deze website, maak je een nieuwe vlucht aan en sla je de pdf met QR-code op je mobiele apparaat op

 • Beslis met welk vervoer je de berg op gaat. Alle grote tandembedrijven hebben

 • busjes (30 lira - 3 euro). Of ga met de Teleferik (ook 30 lira voor piloten, alle stations inclusief stoeltjesliften en inclusief een retourtje indien nodig).

 • De openbare bus (dolmuş) op het busstation tegenover het politiebureau brengt je in een paar minuten naar het Teleferik-grondstation voor 5 lira.

 • Alle bussen stoppen bij de Teleferik. Laat je QR-code zien en koop een Pist bilet voor 60 lira (6 euro). Als je met de kabelbaan omhoog wilt koop je ook een Teleferik bilet voor 30 lira.

 • Stap uit bij de gewenste startplaats, of je nu met de kabelbaan of met de bus gaat.

 • Gebruik je Pist bilet om de start te betreden. Officieel kan dit ticket maar ..n keer worden gebruikt om een startplek binnen te gaan, dus let op als je niet zeker weet of dat de start is die je wilt gebruiken.

 • Als je besluit naar een andere start te gaan, kun je weer in de lift stappen. Let op: je Teleferikaartje is maar voor ..n ‘rondje’ geldig, dus je kunt niet oneindig op en neer gaan.

 • Na je landing moet je je vlucht in de app afsluiten om een nieuwe te kunnen maken.

77 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page