top of page
  • Foto van schrijverErik de Vlieger

Jeroen vliegt van Stegeren naar Dokkum (97km)

Bijgewerkt op: 16 apr. 2023

STEGEREN Jeroen Minnema (27) heeft zijn eerste overland vlucht er op zitten en viel meteen met zijn neus in de boter. 97 kilometer.

Rond het middaguur wordt hij opgelierd in Stegeren en einde middag landt hij veilig weer in Dokkum. Jeroen is een ervaring rijker, en is razend enthousiast. "Ik ben eigenlijk een zweefvlieger en ben ook begonnen met paragliding. Vandaag wilde ik mijn nieuwe scherm Maestro 2 van Phi gaan testen, nou je kan wel stellen dat scherm bevalt me wel, wat een gave vlucht was dit. Dit is mijn eerste vlakke land vlucht."

De lier blijft een loterij

Luchtsport stroomt door de aderen van de familie Minnema, Jeroen heeft het vliegvirus overgenomen van zijn vader Jos. Hij was gisteren ook te vinden op het startterrein van Eurofly. Vader Jos: "Eigenlijk stond ik eerst op de startlijst van Eurofly, maar Jeroen stond voor me. Ik zag in de lucht al een enorme kans komen en liet Jeroen op mijn plek gaan."


Het was druk op het lierterein van Eurofly deze dag. Dus was het wachten op je beurt. Toen Jeroen werd opgetrokken met de lier naar 500 meter, ontstond er ten westen van het veld een perfecte ronde cumulus. De wolk leek te groeien als kool. De onderzijde kleurde diepgrijs en de bovenzijde wit als bloemkool. Jeroen besloot direct aan rand van de wolk te cirkelen en werd flink omhoog getrokken. Vanaf de grond was het een spectaculair schouwspel. De wolk bleef maar hangen en groeien, zeker 30 minuten.

Vader Jos: "We hadden samen Dokkum als eindbestemming geprogrammeerd, als grap een beetje, Jeroen zag ik al gaan. Een half uur later werd ik opgelierd, maar de wolk was verdwenen en het momentum was gedoofd, de lier blijft een loterij".


De eerste goede thermische dag van 2023

Veel scholen en verenigingen zijn tijdens Pasen gestart met lieren. Dit was meteen de beste thermische dag van 2023 tot nu toe.

Jeroen: "Na deze prachtige start ging alles voor de wind. Ik zat al meteen hoog en kon makkelijk oversteken naar de volgende bel. Die kon ik heel goed herkennen aan de rond wolk die er boven ging. Daarna kwam ik in een soort wolkenstraatje terecht. Het leek me makkelijk zo af te gaan. Tot dat ik bij Drachten kwam. Ik zakte helemaal uit, het einde leek nabij. Ik zakte tot 450 meter. Maar ineens voelde ik mijn vleugel omhoog gaan. Ik steeg weer."

De vlucht van Jeroen moest in Dokkum na 2 uur en 50 minuten worden afgebroken, want daar begint zo'n beetje de Waddenzee.


Na de landing in Dokkum werd Jeroen door een aardige meneer Piet afgezet op het Dokkumse busstation. Na een busreis terug in Leeuwarden kon hij weer herenigd worden met zijn vader. Wat een avontuur was dit.


(Erik)


682 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page