top of page
  • Foto van schrijverJaap le Poole

"Als ik te gehaast vlieg, te weinig tijd neem om hoogte te maken, gaat het meestal mis."

Esther nieuw Nederlands paragliding winnaar

CHIEMGAUER ALPEN- Het is misschien aan je voorbij gegaan, maar we hebben weer een nieuwe Nederlandse winnaar in het paragliden. Ze heet Esther Dielissen en ze won in januari dit jaar in Colombia de eerste editie van de Sport Class Racing Series middenklasse gewicht (85-100 kg all up) aan een Ozone Photon MS. Niet alleen won ze haar gewichtsklasse, ze werd 9e overall op een veld van 126 deelnemers. Een zeer knappe prestatie, waardoor wij ons afvroegen: wie is Esther, en waarom deed ze het zo goed in de competitie?

Chabre Open 2019

Esther: “Mijn allereerste competitie was de Chabre Open, een echte fun comp, waarbij de focus ligt op vliegplezier. Er is veel aandacht voor de beginnende competitie piloot om te leren wedstrijdtaken te vliegen met schermen in de klassen tot EN-C. Het eerste jaar dat ik meedeed was het vooral hopen een keer het goal te halen, het tweede jaar dat ik meedeed, in 2019, won ik echter het damesklassement. Dat was met een B-scherm, dus dat vond ik mooi. En het motiveerde mij om vaker aan comps (red: competities) mee te doen. Bij de twee competities waaraan ik in 2021 meedeed, de Supairweek in Annecy en de Naviter Open in Tolmin, won ik ook de damesklasse. Dat motiveerde natuurlijk nog meer! Maar het is ook het samenzijn en samen vliegen met piloten van vanuit heel de wereld, wat het competitievliegen bijzonder maakt.”


"Soms begrijp je wat ze doen, soms ook niet maar pakt het wel goed uit."

“Ik ben er niet per se op uit om comps te winnen. Ik zie competities als een manier om beter te leren vliegen. Ik ben er heel erg mee bezig hoe ik uit een comp een leerervaring kan halen. Ik doe nu langer aan competities mee, vlieg ook behoorlijk wat uren per jaar XC en heb de glider range daarbij stapsgewijs doorlopen, van de B naar de C schermen. Ik vlieg nu met de Photon (EN-C) in de sportklasse.”


“Na mijn vliegende start in 2019 en 2021, volgden er meerdere jaren zonder overwinning. Dit had ook te maken met het niveau van de comps waaraan ik meedeed, zowel het niveau van de piloten wat vaak een stuk hoger was, als het grote aandeel aan snelle en beter glijdende EN-D en CCC schermen. Dan ben ik enerzijds heel blij dat ik een plek heb in de wedstrijd, maar is het anderzijds ook moeilijk om mee te komen en ervan te leren. Je ziet de toppiloten nog bij de start cylinder, maar zodra de race begint zijn ze weg. In de SRS en andere competities waar je tot EN-C mag vliegen, vliegen meer gelijkwaardige schermen mee, ook door piloten die in andere competities wel een Enzo (CCC) vliegen. Je kan mooi met elkaar meevliegen en ervan leren.”


SRS Colombia

“In de SRS die ik in won Colombia was de pilotenlijst heel mooi, met hele goede vliegers die aan C-schermen vlogen in plaats van de competitie schermen die ze normaal gebruiken. Dus een mooie kans voor mij om te leren door goed te kijken naar wat zij doen. Soms begrijp je wat ze doen, soms ook niet, maar pakt het wel goed uit. Des te mooier dat ik zo goed presteerde in Colombia.”

"Geduld en goed kijken helpen mij vooruit."
 

Hoe werkt de start van een competitie? 

Op een bepaalde tijd wordt de startplek vrijgegeven. Dan hebben alle piloten ongeveer 45 minuten tot 1 uur om in de lucht te komen, omhoog te thermieken en zich te positioneren voor de eigenlijke start van de race in de lucht, de zogenaamde “airstart”. De airstart vindt plaats vanuit de 'startcilinder', een cilindervormig waypoint waarvanuit iedereen vanaf een afgesproken tijd mag vertrekken. De startcilinder is meestal gemakkelijk te bereiken, maar ligt soms ook wel eens verder in het vlakland, waar het moeilijker is om in de thermiek boven te blijven, of is toch gelijk al meerdere kilometers. Zodra je in de lucht bent, vlieg je richting de startcilinder en zorg je dat je zo goed mogelijk gepositioneerd bent om na de airstart de kortste en snelste route naar het eerste keerpunt te maken. Je probeert daarbij de thermiek en de windcondities goed te lezen en te voorkomen dat je gelijk aan het begin van de race al veel tegen de wind in moet vliegen.

 

Esthers tactiek

“Wat maakt dat ik het goed heb gedaan in competities? Ik vlieg het beste als ik vlieg zoals ik dat in een XC-setting zou doen, maar ik kijk wel heel goed naar de andere piloten en probeer daarvan zo goed mogelijk te profiteren. Geduld en goed kijken helpen mij vooruit. En goed positioneren bij de start. Ik denk vooraf op de grond al na over waar ik ten opzichte van de startcilinder (zie uitleg start hieronder) wil zijn, en ben daar dan meestal ook ruim op tijd, zodat ik nog genoeg tijd heb om maximale hoogte te maken voordat de race begint. Een goede startpositie maakt veel uit voor verdere verloop van de race. Als je pech hebt zit je bij de airstart laag en/of ver van de start cilinder en moet je een inhaalrace doen.”


“Dat ik specifiek deze SRS zo goed presteerde komt doordat ik gevlogen heb zoals ik normaal in een xc-setting vlieg, maar dan sneller. Ik heb goed vooruit gekeken, gebruik gemaakt van andere piloten en snel beslissen. Ik heb niet veel risico genomen. Op één keertje na, toen vloog ik samen met maar één andere piloot helemaal vooraan en was ik als eerste op goal! Dat was heel spannend, maar het voelde toch rustig en goed, omdat het precies het juiste moment was. Als ik te gehaast vlieg, te weinig tijd neem om hoogte te maken, gaat het meestal mis.”“Ik ben niet echt competitief, maar ik vind het toch leuk om op het podium te staan. De verwachting van een goede prestatie aan het begin al hebben vind ik heel moeilijk. Als ik naar een competitie ga met het idee van ‘dit gaat ‘em worden’, dan weet ik niet of ik dat waar kan maken. Of ik ben teleurgesteld als het niet lukt.”


2024

“Dit jaar doe ik nog een keer aan de Sports Racing Series en ik hoop dat ik weer goed kan presteren." Ik heb in Colombia gezien dat het kan. En ik doe mee aan de British & Dutch Open. Dan ben ik ook in een Nederlands team. Dat vind ik wel heel leuk dan!”


Esther doet dit jaar doe ik nog mee aan de Austrian open begin juni, de British/Dutch Open in september en de SRS in St André. En ze zit ook op XContest, dus volg haar in de komende competities!

508 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page