top of page
  • Foto van schrijverJaap le Poole

Marcin Krawczyk: instructeur worden om mensen letterlijk verder te helpen

Bijgewerkt op: 9 jul.

Marcin Krawczyk is hulp-instructeur en wedstrijdvlieger. Hij is vaak in de lucht boven Overijssel te vinden, op het lierterrein van Eurofly, of in de bergen bij wedstrijden. Marcin vertelt ons over hoe hij andere piloten wil helpen het onbekende te ontdekken.

 


Hoe ben je begonnen?

“Ik ben drie jaar geleden begonnen bij Cloud2Cloud bij Hans ter Maat. Ik begon met de beginners leren starten, aan de lier en in de bergen. Ook met landen en bijzondere manouvres doen. En de theorie gedeelte natuurlijk. Ik moet dat nog plannen.”


"Veel piloten hebben een beetje angst om in onbekend terrein te vliegen."


Waarom wil je instructeur worden?

“Ik help graag jonge piloten en beginners. Het is mijn passie om mijn hobby met anderen te delen, daarom wil ik instructeur worden.”


“Ik wil mensen ook helpen om in cross country vliegen van punt A naar punt B te komen. Hoe vind je triggers, waar is het veilig en waar is het gevaarlijk om te vliegen in de bergen? En natuurlijk ook in het vlakland, in Nederland!”


“Het mooiste is mensen helpen met ontwikkelen om goed te paragliden, meteorologie bespreken en het weer leren lezen. Hoe lees je het weer en hoe intepreteer je dat op je eigen manier. Zodat je in de lucht die zelfstandigheid hebt om dat in te schatten.”

 


“Ik ben ook wedstrijdvlieger. Wedstrijden zijn een grote les over alle berggebieden. Ik heb in wel 50 verschillende gebieden gevlogen, ik heb ruime ervaring met bergen opgebouwd. Dat wil ik met anderen gaan delen. Niet alleen het avontuur gevoel laten zien, maar ook de veiligheid in de bergen leren, zoals de lee-zijde voorkomen, of in turbulente streken komen bij kale rotsen. Met je hoofd vliegen.”

 

Angst voor het onbekende

“In Nederland hebben we een hoop te winnen als het gaat om wedstrijdpiloten opleiden. We hebben goede piloten, maar het kunnen er meer zijn. Veel piloten hebben een beetje angst om in onbekend terrein te vliegen. Ik wil mensen helpen die angst te doorbreken, te laten zien dat het toch niet zo gevaarlijk is om in onbekend gebied te vliegen.”


“Ik ben in het dagelijks leven handelaar. Als je durft onbekende gebieden te verkennen maak je als handelaar kans je leven rijker te maken. In het paragliden kan je dat zo zien: door te ervaren en oefenen onbekende gebieden te verkennen, kan je leren om veilig in onbekend terrein te vliegen.”

 

Je ratio gebruiken

“Vanuit mijn perspectief krijgt iedereen in zijn carrière met een vorm van angst te maken, ook met irrationele angst, dat gevaren worden opgeblazen in zijn hoofd. Bijvoorbeeld de dat touwtjes opeens kunnen knappen, terwijl je weet dat elk touwtje waar je hangt super sterk is. 


"Het lijkt mij mooi om zoals hij mij zag ontwikkelen ook zelf studenten vanaf het begin te zien groeien in de sport.”


“Ik heb een periode gehad, na een ongeluk, dat elke vlucht eng was. Maar door mentale training heb ik mijn eigen demonen weggewerkt en kan ik weer genieten van het paragliden. Met angst omgaan is een spel in mijn eigen hoofd geweest waarbij ik heb geleerd een rationale analyse te maken van de situatie: een grote inklapper is gevaarlijk, maar alleen bumpy lucht is niet gevaarlijk, dus ik hoef in bumpy lucht niet bang te zijn.”


 

“Angst moet je hebben, het is een controle lampje die je nodig hebt. Maar naarmate we ouder worden gaan we die angst uitvergroten, en juist dat is onnodig. Hier is veel te doen in Nederland. In de ogen van andere piloten heb ik geen angst. Maar dat is niet zo! Ik heb hoogtevrees. Ik heb ermee leren omgaan en ben er daardoor rijker van geworden.”


En wat is je droom als je eenmaal instructeur bent?

“Ik ga ook graag op de lierterrein beginners helpen met opzetten. Ik ben bij Lucas (Ten Napel, van Eurofly) begonnen, meer dan 20 jaar geleden, en nu zit ik zelf beginners op te leiden. Het lijkt mij mooi om zoals hij mij zag ontwikkelen ook zelf studenten vanaf het begin te zien groeien in de sport.”
327 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page