top of page
  • Foto van schrijverErik de Vlieger

Huub en Gerard ontvangen medailles

WOERDEN- Tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van de KNVvL Paragliding werd Huub Coumans (82) verrast met een zilveren medaille. Voordat de vergadering daadwerkelijk van start ging werd deze eervolle medaille uitgereikt voor zijn verdienste in onze paraglidingsport. Naast zilver werd ook brons uitgereikt aan Gerard Visser. Ook zijn lange staat van dienst voor de paraglidingsport was aanleiding voor de KNVvL om hem eens goed in het zonnetje te zetten.
(Foto Bastienne Wentzel)


Huub Coumans (zilveren medialle) loopt al 50 jaar mee in onze sport, hij heeft een slordige 9000 vluchten in zijn logboekje en is een pionier die aan de wieg stond van paragliding. Hij zette zich vooral in voor de promotie van de precisie landing.

In die jaren 80 bouwde hij zijn scherm (meer een soort valscherm) en vloog hij in Sillian (Oostenrijk) met Gleitschirm pionier Pepi Gasteiger. Paragliding was nog experimenteel, Huub was meteen al succesvol tijdens de internationale precisiewedstrijden, hij is ook echt een begrip binnen deze tak van sport. De wedstrijden welke hij jaren 80-90 in Nederland organiseerde waren populair en kende zo 'n 100 deelnemers. In 2001 ging Huub met pensioen bij de Gasunie en zette hij vol in op zijn vliegschool Falcon Air (Limburg). Huub werd 22 keer Nederlands kampioen doellanding, nog steeds is hij wekelijks op het lierveld te vinden en reist hij met zijn school 2 maal per jaar af naar Sillian om les te geven en vrijvliegers te begeleiden. (Lift maakte dit video-portret over Huub).


Gerard Visser ontving een bronzen medialle voor zijn verdienste. Hij zet zich al 25 jaar in voor de technische commissie KNVvL. Hij startte in 1993 in de bergen en aan de lier. Zijn aandacht ging vooral uit naar de ontwikkeling van traplieren welke nu op andere plekken in de wereld wordt toegepast. Met de commissie stelde hij regelgeving en keuringseisen op voor liersystemen. Sinds maart 1999 vinden deze lierkeuringen plaats. In 1995 startte hij met wedstrijdvliegen, hij was bestuurslid van 2007 tm 2011. Gerard doet het nu wat rustiger aan (geen wedstrijden meer), maar zit nog steeds in de technische commissie en is XC vlieger waarin hij regelmatig afstanden tot 100 km vliegt.

275 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page