top of page
  • Foto van schrijverErik de Vlieger

Elektrische lier: Van prototype naar productie

Bijgewerkt op: 20 mei 2023

SCHALKWIJK- Vanmiddag heeft Paragliding Holland zijn laatste testfase afgerond van de nieuwe elektrische lierinstallatie. Al een jaar sleutelen zij aan dit prototype welke door een aggregaat wordt aangedreven. Vandaag was de ultieme testdag, en de lierinstallatie „Cloudbuster“ is met vlag en wimpel geslaagd. De trekkracht is met nieuwe software geperfectioneerd en de tandem vloog mooi de lucht in.

De piloot vliegt geleidelijk (vloeiend) de lucht in.

Paraglidingschool Skygliders schafte vorig jaar een zeer geavanceerd elektrische lierinstallatie aan in Duitsland. Paragliding Holland geeft de voorkeur om deze zelf te ontwikkelen in hun werkplaats. Nu het prototype is goedgekeurd, gaat de opdracht naar de fabriek voor productie. Grote verschil is dat één elektromotor motor 2 tot 4 trommels kan laten draaien. Dat scheelt enorm in de kosten.

Elektrisch lieren kent veel voordelen voor de piloot. Dat merkten we vanmiddag meteen, de lucht was bokkig, de elektro-lier corrigeert dat heel mooi en ondanks de variërende luchtlagen blijft de trekkracht bij de tandem keurig op 135 kilo staan. De piloot vliegt dus heel geleidelijk (vloeiend) de lucht in.

Het complete verhaal over deze nieuwe ontwikkeling lees je in de volgende editie van Lift Magazine.


Vincent Verbon (Eigenaar Paragliding Holland) & Frans Biemans

Door Erik Recter 19-5-2024

Elektrische lier prototype

Start Vincent Verbon

697 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page