top of page
  • Foto van schrijverErik de Vlieger

Andelsbuch stoeltjeslift gesloten na ernstig ongeval

OOSTENRIJK ANDELSBUCH- Een vakantieganger is op vrijdag zwaar gewond geraakt door een ongeluk met de stoeltjeslift van Andelsbuch. Een stoel kwam los en gleed langs de draagkabel en botste tegen de stoel eronder, waardoor de 65-jarige onder de veiligheidsbeugel gleed en viel. Op zaterdag werd besloten om de exploitatie van de 52 jaar oude lift per direct stop te zetten.

Andelsbuch is een populaire bestemming voor paragliders. Het ligt relatief dichtbij Nederland en is per auto goed te rijden. Veel piloten reizen voor een paar dagen af om daar te vliegen. De infrastructuur is perfect ingericht voor paragidingpiloten. De 52 jaar oude stoeltjes lift brengt je moeiteloos naar de top en je landt direct bij de start van deze lift.De burgemeester van Andelsbuch en de directeur van de Andelsbucher Bergbahnen, Bernhard Kleber, ontmoette op zaterdagochtend ter plaatse experts van de kabelbaanautoriteit van het land. Daarna verklaarde Kleber in een gesprek met ORF Vorarlberg dat de exploitatie van de bergbaan Andelsbuch met ingang van vandaag stopgezet moet worden. Het seizoen is daarmee nu al afgelopen - en niet pas in oktober. Daarna zou de exploitatie van de 52 jaar oude lift mogelijk sowieso gestopt worden.

De oorzaak van het ongeluk is nog niet duidelijk. De deskundige heeft echter veel slijtagesporen op de baan geconstateerd, aldus Kleber. Op zaterdag zou de politie met experts beginnen met het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

Stoel gleed tijdens afdaling

Het ongeluk op de Doppelsesselbahn Niedere vond plaats op vrijdagmiddag rond 14.50 uur. De 65-jarige Duitser zat met een reisgenoot in stoeltjeslift vanaf het bergstation op weg naar beneden richting het middelstation, toen zijn stoel om onbekende reden begon te glijden. Hij botste tegen de stoel eronder, waarop ook twee toeristen uit Duitsland zaten.

Uit een hoogte van vier meter gevallen

Als gevolg van de botsing gleed de 65-jarige onder de veiligheidsbeugel door - aanvankelijk kon hij zich nog vasthouden met behulp van een andere passagier, maar na enkele minuten hield deze passagier niet meer vol. De man viel van een hoogte van ongeveer vier meter naar beneden op steil grasland, gleed over een drie tot vier meter hoge helling en bleef uiteindelijk zwaargewond liggen op de daaronder gelegen weg. De Duitser werd opgehaald door de reddingshelikopter Gallus 1 en naar het ziekenhuis St. Gallen gevlogen voor behandeling. Twee andere passagiers raakten lichtgewond, meldde de politie.

Einde eerder dan gepland

Onlangs werd bekend dat de exploitatie van de stoeltjeslift in Andelsbuch mogelijk na het zomerseizoen na 52 jaar zou worden stopgezet. Met het einde van het zomerseizoen 2023 stond een technische inspectie van de baan gepland, zoals elke vijf jaar voorgeschreven is.Liften ouder dan 40 jaar moeten technisch worden geüpgraded naar de standaard van 2003. Het is echter nog niet duidelijk welke wettelijke eisen hiervoor precies moeten worden nageleefd. Omdat er aanzienlijke kosten te verwachten zijn, zou de baan in Andelsbuch aan het eind van zijn latijn zijn, zo stelde men enkele dagen geleden. De lift is vooral geliefd bij paragliders die vanaf de Niedere vertrekken. Private initiatiefnemers wilden nog proberen de baan te redden.

Nu staat de baan eerder stil dan gepland. Hoe het verder zal gaan met de stoeltjeslift is momenteel nog onduidelijk. Directeur en burgemeester Kleber zou in principe het liefst een nieuwe lift bouwen, omdat de lift belangrijk is voor Andelsbuch en de regio.


Lees het originele artikel op ORF.at

859 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page